Att vara substansberoende

Vad är ett beroende?

Att vara beroende av något kännetecknar när personen inte tror att den kan leva utan det. Det brukar börja med att man tar tabletter vid smärta och sedan övergår det sakta men säkert till att ta värktabletter för att inte få ont. Till sist kan man inte leva utan tabletterna och ett beroende har slagit klorna i personen.

Hur vet man om personen är beroende?

Oftast märker man det på de människor som har beroenden, av att deras liv i stort sett kretsar kring det de är beroende av. Personen i fråga tänker på dessa tabletter eller mediciner och de kan absolut inte leva utan dem. Deras liv kretsar kring tabletter. Oftast mår en sådan person inte så bra. Det medföljer oftast följdsjukdomar som till exempel ångest och depression. Man kan även få ont i kroppen fast man egentligen kanske inte har det. Ju längre tid man går på till exempel tabletter desto oftare får man ta dem och det kan ge allvarliga problem i livet.

Det finns hjälp att få

Det är väldigt ofta som problemet grundar sig i diverse familjehemligheter. De blir till sist svåra att hantera och den beroende tar till det som dövar smärtan. Det dövar i början för man tror att det ska göra det. För att komma över missbruket måste man ta itu med problemet. Att gå till en psykolog kan hjälpa mycket.

Ibland kan den beroende bära på något utan att veta att det faktiskt är ett tungt ämne för den att ta upp. Att våga bryta mönstret är mycket viktigt. Att komma över det första steget kan vara otroligt jobbigt men det ger utdelning. Man blir inte bra efter första besöket hos en psykolog utan man måste gå regelbundet och man måste våga öppna sig.

Det finns beroendemottagningar som har personal som är specialiserade på just det beroende som personen har. Har du beroende? Eller känner du någon som har det? Ta reda på vad som finns i den staden du bor i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*