Spelberoende eller hasardspelsyndromet

Spelberoende, vad är det?

Har ni hört talas om hasardspelsyndrom? Det är en benämning på någon som har ett spelberoende. Det kan även kallas för patologiskt spelande. Ett spelberoende är inte bara ett vanligt beroende utan det är en impulsstörning. En person som har spelberoende får en kick av att spela och speciellt med höga summor. Förväntningarna av att vinna blir stora och besvikelsen stor när det inte blir någon vinst. Därefter spelas det oftast med ännu större summor för att fylla det tomrummet som man känner i sitt bröst.

Oftast spelar en spelberoende på spelautomater, som till exempel enarmade banditer och pokermaskiner. Där brukar en hel del pengar gå. Vinsterna brukar inte vara så höga men personen drar sig även till de små vinsterna som man har chansen att vinna ofta. I slutändan har man ändå spelat för så mycket mer än vad man har vunnit.

Det finns behandling och hjälp att få

Är man spelberoende är det inte alltid man själv förstår att man behöver hjälp. När man väl har förstått det finns det hjälp att får. KBT har visat sig hjälper personer med spelberoende. KBT betyder Kognitiv beteendeterapi. KBT lägger sin vikt på samspel mellan omgivningen och individen med spelberoende. Behandlingen tar det som är viktigast vilket är här och nu.

En bra KBT-terapeut kan ta reda på vilket mönster som den beroende har. Vad är det som gör att personen spelar? Hur får spelandet personen att känna? Hur mår personen efter han eller hon har spela? Det gäller att nå kärnan av problemet.

Några symtom

Känner du någon som tänker mycket på spel? Som spelar mycket och gör av med mycket pengar vid spelautomaterna eller står vid travbanan och spelar på häst efter häst? Då kan det vara så att personen i fråga har ett spelberoende. Många spelar för att försöka vinna. De får en kick av spänningen och ju längre tid det går så brukar det spela med högre insatser. Ju högre desto mer spännande och desto starkare kick får de. Dessa människor behöver hjälp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*